Remont Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej

Widok na patio PWSZ

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Suwałkach środki na cel rozbudowy swojej siedziby pozyskała z Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa. Ministerstwo na budowę nowego patio oraz kolejnych sal wykładowych przyznało placówce 4mln zł. Prace budowlane rozpoczęły się pod koniec 2008 roku i toczyły w trakcie uczelnianego roku. Obiekt oddano do użytku w połowie 2009 roku.




Panoramiczna winda w patio PWSZ

Przeszklone patio łączy dwa uczelniane budynki. W środku jest dużo zieleni, fontanna, bar, rzeźba patrona szkoły - profesora Edwarda Szczepanika oraz panoramiczna winda dla osób niepełnosprawnych. Jak przekonywał tuż po otwarciu nowego obiektu, kanclerz uczelni Zdzisław Siemaszko, nowy obiekt może zostać wykorzystany w różnorodne sposoby: recitale, wystawy fotograficzne lub malarskie, występy artystów.




Wisząca kładka łączącą hol z instytutem ochrony zdrowia

Oprócz patio powstało również dwanaście nowych sal wykładowych. Ponadto wykonane zostały nowe elewacje budynków uczelni. W fasadzie w budynku położonym najbliżej ulicy T. Noniewicza dominują przeszklenia, zaś kolorystyka budynku położonego z tyłu utrzymana została w stonowanych barwach szarości i żółtego. Powstał także dodatkowy parking przy uczelni od strony ulicy Wigierskiej.




Widok na patio PWSZ

Od czasu powstania w 2005 roku suwalska uczelnia prężnie się rozwija. Budynki zostały wyremontowane i wyposażone w najwyższej klasy sprzęt dydaktyczny, ciągle są realizowane nowe inwestycje. W związku z tym Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Suwałkach układa ambitne plany o budowie własnego kampusu przy ul. Ogrodowej.




Wirtualna wycieczka po patio Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej


Fotorelacje z powstawania inwestycji
Zdjęcia ukończonej inwestycji